Isprobali smo neke od igara koje će biti na Olimpijskim igrama!

Isprobali smo neke od igara koje će biti na Olimpijskim igrama!

Domagoj Junuzović | 09/03/2023 18:21
  • Kopirano u međuspremnik

Želite biti olimpijci? Pogledajte koje igre bi ste mogli igrat!

Dana 1. ožujka, Međunarodni olimpijski odbor najavio je svoje prvo svjetsko esport natjecanje, samo da bi ih esport zajednica kritizirala zbog nedostatka popularnih naslova.

Kvalifikacije za Olimpijsku esports seriju 2023. već su počele. Događaj će kulminirati finalom u lipnju ove godine u Suntec Centru u Singapuru, kao dio šireg IOC-ovog Tjedna olimpijskog esporta 2023. Turnir se sastoji od devet igara: Tic Tac Bow, WBSC eBaseball: Power Pros, Zwift , Just Dance, Gran Turismo, Virtual Regatta, Virtual Taekwondo, Tennis Clash i Chess. Natjecanja za svaku se provode kao suradnja između programera igara i upravnih tijela koja nadziru odgovarajući tradicionalni sport svake igre.

Neke od igara koje je odabrao MOO svakako imaju svoje živahne zajednice i natjecateljske scene - šah, virtualnu biciklističku platformu Zwift ili popularni simulator auto utrka Gran Turismo.

Unatoč tome, mnogi promatrači u industriji esporta smatraju da je najava MOO-a promašila cilj. Događaj ne uključuje nikakve tradicionalne esport naslove, poput League of Legends ili Counter-Strike, niti uključuje istaknute natjecateljske igre povezane sa sportom kao što su NBA 2K, FIFA ili Rocket League. Neki od odabranih naslova, poput Tic Tac Bow i Tennis Clash, prvenstveno su mobilne igre s malo ili nimalo strukturirane natjecateljske scene.

No svakako smo odlučili provjeriti što neke od njih imaju za ponuditi, pa krenimo.

Tennis Clash

Objavljena 29. kolovoza 2019., igra Tennis Clash tvrtke Wildlife Studios premašila je 10 milijuna preuzimanja na Google Play Store-u i uvrštena je u najbolje sportske igre u iOS App Storeu.

Što se igranja tiče, možete igrati jednom rukom. Kontrole su jednostavne, ali nisu baš glatke. Zapravo ne znate u kojem smjeru ciljate niti s kolikom snagom. Iako sve što trebate učiniti je prijeći prstom prema gore da udarite lopticu, zapravo ne znate u kojem će smjeru loptica otići. No ono što definitivno stvara taj natjecateljski aspekt je to što igrate sa stvarnim igračima - ne s botovima. Dakle, morat ćete koristiti vlastitu taktiku za pobjedu u utakmicama.

title

Veliki minus je monetizacija same igre. Kako budete napredovali kroz lige, trebat će vam bolja oprema da pobijedite protivnike. Oni koji troše novac na igru mogu poboljšati svoje likove kupnjom kvalitetne opreme, njihova statistika se lako može poboljšati – izdržljivost, agilnost, servis, itd. Dakle, ako ste f2p igrač, mogli biste se suočiti s protivnicima s boljom statistikom od vašeg lika. I bilo bi vam teško pobijediti te protivnike čak i ako ste dobri u kontroli, šutiranju ili koristite najbolju taktiku.

U igri su vam također potrebni zlatnici za igranje mečeva u različitim ligama. Kako pobjeđujete u mečevima na turnejama lige, bit ćete unaprijeđeni i moći ćete igrati s profesionalnim igračima. Za sve ovo morate imati aktivnu i stabilnu internetsku vezu jer se mečevi odvijaju stvarnom vremenu.

Virtual Regatta Inshore

Virtual Regatta Inshore nudi vrlo pojednostavljenu simulaciju jedrenja. Zapravo se ovdje radi o utrkivanju u klasama kao što su laser, AC75, F50, Barcolana50, 49er itd.

VR Inshore je fokusirana na akciju. Iz glavnog izbornika možete pristupiti skupu izazova koji su dostupni u svakom trenutku. Jedan od ključeva Virtual Regatta Inshore je taj što ćete, kako tjedni budu prolazili, vidjeti nove događaje koji će vas odvesti u različite zemlje diljem svijeta.

Upravljanje vašom jedrilicom nije jednostavno i morat ćete pažljivo procijeniti uvjete vjetra kako bi vaše plovilo dobilo na brzini. Pritiskom na strelice možete promijeniti putanju broda, a imate i niz gumba za promjenu položaja jedra. No to nije sve o čemu se morate brinuti. U svakoj utrci također ćete morati pomno pratiti svakog protivnika zajedno sa zamišljenim linijama koje označavaju stazu koju trebate završiti. Sve to, također, ide uz pravila jedrenja koja su zapravo dobro prenešena u igru.

title

Monetizacija je, naravno, prisutna i ovdje. Svako natjecanje ima svoju početnu cijenu te ju je potrebno platiti kako bi ste se mogli utrkivati. Nadalje kozmetike su isto pod cijenom te ako se želite razlikovati potrebno je uložiti novce.

Od svih isprobanih igara u ovoj jedino vidimo potencijal za natjecanja, ponajviše zato što izdavač igre - isto pod imenom Virtual Regatta - organizira i Esailing World Championship. Ovo natjecanje je i priznato od World Sailinga, krovne organizacije za jedriličarske sportove.

Tic Tac Bow

Ova igra je šećer na kraju ponajviše (i osobno jedino) zbog kontroverze oko nje. Nekoliko dana nakon objave koje igre su u OES-u, izašli su vrlo sočni detalji o igri i studiju koji ju je razvio. Pojednostavljeno: igra koja ima manje od 10 tisuća downloada je najvjerojatnije odabrana jer jedan od članova odbora studija Project 99 je također član Singaporske Esport Udruge. Ona je, međutim, dio Singaporskog Državnog Olimpijskog Vijeća, a finale OES-a se odvija u Singapuru. Vidite li vezu?

O samoj igri nema se puno toga za napisati. Kombinacija je popularne “iks-oks” igre sa streličarstvom gdje polja zauzimate gađajući mete. Jedina inovacija je što ovisno o preciznosti tj. krugu mete koji pogodite možete “ukrasti” polje svom protivniku.

Vizualno igra je loša, efekti nisu pretežito kvalitetni te je monetizacija katastrofalna. Možete ulagati u dijelove vašeg luka, poboljšavajući preciznost, fokus i stabilnost. Naravno sve to košta tako da ako želite igrati s najboljima, pripremite se izdvojiti lijepu svotu. Kako će sve ovo biti preneseno na veliku pozornicu iskreno ne znamo.

title

Ove tri igre su prikaz kako je Olimpijski odbor nesmotreno ušao u svijet esporta. Prije nekoliko godina bismo čak rekli da su Olimpijske igre potrebne esportu, sada možemo reći da je situacija obrnuta, da OI pokušavaju iskoristiti popularnost esporta .

Jedna stvar koja je jasna je da Olimpijski odbor koristu riječ "esport" na drugačiji način nego što bi je koristio svijet videoigara. Za igrače, esportovi su elitne natjecateljske igre koje podržavaju lige profesionalnih igrača i milijunsku gledanost. Umjesto toga, ono što je Olimpijada sastavila je kolekcija virtualnih sportova, sportskih simulatora i arkadnih igara na temu sporta. I iskreno, to bi moglo biti zabavnije za gledanje općem gledatelju nego, na primjer, League of Legends - ali razumljivo je da zašto svijet esporta ljut.

Zapratite nas na TikToku za mnoštvo zabavnog gejming sadržaja i izgradite s nama najveću hrvatsku Discord zajednicu!

 

  • Kopirano u međuspremnik