Unreal Engine 5 demo otkriva veliki grafički napredak za Hellblade

Unreal Engine 5 demo otkriva veliki grafički napredak za Hellblade

Domagoj Junuzović | 24/03/2023 17:46
  • Kopirano u međuspremnik

Video igra ili stvarni život?

Epic Games su na ovotjednoj Games Developer Conference pokazali hrpu tehnoloških demoa sljedeće generacije za svoj vrlo popularni Unreal Engine 5. Jedan od ovih tehnoloških demoa bio je za Senua's Saga: Hellblade 2, pokazujuči nevjerojatnu tehnologiju animacije lica.

Studio Ninja Theory (sada pod kišobranom Xbox Game Studios) koristi Unreal Engine 5 kako bi oživili svoj akcijsko-avanturistički nastavak Hellblade 2. Prethodne najave igranja za igru bile su prilično prekrasne za pogledati, ali ovaj tehnološki demo posebno usavršava sposobnost svog enginea da pretvori snimanje stvarnih performansi u fotorealističnu animaciju lica u igri.

U ranijem dijelu Epicove prezentacije, tvrtka je demonstrirala kako se izvedba glumca može snimiti pomoću jednostavnog uređaja poput iPhone kamere, prije nego što se pretvori u animaciju lica u igri pomoću tehnologije MetaHuman Unreal Engine 5. Ova značajka omogućuje UE5 pretvaranje jednostavne snimke izvedbe u izražajnu i detaljnu animaciju lica na virtualnom 3D modelu, olakšavajući teret animatora koji bi to morali sami učiniti.

U videu iznad vidimo Melinu Juergens, koja glumi protagonisticu serije Senuu, kako izvodi kratki monolog koristeći kompliciraniju opremu za snimanje pokreta. Očito, to daje bolje rezultate kao što se vidi u širokom rasponu izraza koje Juergens pokazuje kao Senua u ovih kratkih 60 sekundi.

Epic je također pokazao demo za Unreal Engine 5.2, koji je sadržavao neke prilično impresivne proceduralne izgradnje svijeta i renderiranja lišća. Tehnički demo usredotočen je na netaknuto šumsko okruženje ispunjeno bujnim zelenilom i žuborećim potocima, a sve kako bi se prikazali nevjerojatno detaljni vizualni prikazi koje ovaj engine može prikazati.

Također smo vidjeli demonstraciju za novu značajku Substrate Unreal Engine 5, koja programerima omogućuje neprimjetno mijenjanje materijala koji sačinjavaju objekt s lakoćom, zadržavajući njegovu fotorealističnu kvalitetu. Epic je to pokazao zamijenivši metalik boju automobila materijalom od kristalnog opala, koji je različito reflektirao svjetlost ovisno o tome je li kamion bio prekriven prljavštinom ili ne.

Epic je također demonstrirao proceduralne alate koji će programerima omogućiti jednostavno stvaranje ogromnih okruženja otvorenog svijeta, samo dopuštajući im da pomiču objekte i brzo inteligentno i automatski popunjavaju prostore. Sve u svemu, impresivan izlog za ono što se oblikuje kao najbolji motor za igre dostupan za manje programere igara.

Zapratite nas na TikToku za mnoštvo zabavnog gejming sadržaja i izgradite s nama najveću hrvatsku Discord zajednicu!

*naslovna fotografija: Epic/Ninja Theory

  • Kopirano u međuspremnik