ESL predstavili Dota Pro Tour vrijedan 17 milijuna dolara

ESL predstavili Dota Pro Tour vrijedan 17 milijuna dolara

Domagoj Junuzović | 14/03/2023 12:24
  • Kopirano u međuspremnik

No ovaj novi dodatak Dota sceni je pod paljbom kritičara.

ESL pokreće vlastitu, dopunsku verziju Valveovog Dota Pro Circuita i uvodi tri turnira u natjecateljsku Dota 2 scenu s ukupnim nagradnim fondom od 17 milijuna dolara. Međutim, neki finiji detalji izazvali su zbunjenost i zabrinutost unutar šire Dota zajednice.

S početkom 9. travnja s dugo očekivanim povratkom DreamLeaguea, ESL Pro Tour će okupiti najbolje igrače svijeta koji će letjeti u Europu kako bi se natjecali na prvom događaju, s drugim događajem koji je već zakazan za sredinu lipnja.

DreamLeague sezone 19 i 20 djelovat će kao ulazna događanja za širu EPT seriju, sa 16 timova koji će biti pozvani da se natječu u novom formatu turnira. To će uključivati dvotjedni raspored s dvije grupne faze čime se smanjuje broj timova sa 16 na osam i zatim vodi u doigravanje s četiri najbolja tima.

Ne samo da će pobjednik svakog događaja zaraditi lavovski udio od 1.000.000 dolara koje će obje sezone DreamLeague dati, već će najbolji tim sa svakog događaja također zaraditi pozivnicu za ovogodišnju iteraciju Riyadh Mastersa u kolovozu, a S20 također osigurava ulaznicu za drugoplasirani tim.

DLS19 će se održati od 9. do 23. travnja nakon završetka proljetne turneje DPC-a, dok će se DLS20 održati nakon ljetne turneje od 7. do 25. lipnja.

Riyadh Masters se prvi put pojavio prošle godine i postao je najveći Dota turnir polije International s nagradnim fondom od 4 milijuna dolara. Ove godine će se više nego utrostručiti na 15 milijuna dolara kao posljednji događaj na ovom EPT putovanju, uključujući igranja za mjesta koja nisu zarađena od DreamLeaguea.

Sve ovo zvuči sjajno na papiru, ali dva ključna aspekta serije izazivaju zabrinutost obožavatelja—točnije činjenica da sve ovo podupiru Saudijska Esport federacija i Savvy Gaming Group.

Iako postoji mnogo obožavatelja, a vjerojatno i igrača, koji će ovu "investiciju" u Dota scenu smatrati samo dobrom stvari, ovo je još jedan potez Saudijske Arabije da napravi veliki PR prodor u jedan od najvećih esportova i privuče pozornost na neke od njegovih privlačnijih značajki.

U mnogo manjoj mjeri, obožavatelji su zbunjeni sustavom rangiranja koji ESL primjenjuje za globalnu Dota scenu.

Ideja o sustavu rangiranja nije ništa novo, ali trenutna verzija EPT-a koja se prikazuje na ESL-ovoj web stranici ima Team Secret na petom mjestu u cijeloj Europi unatoč tome što su u Diviziji II trenutne DPC turneje.

A s tim rangiranjem koje djeluje kao "primarni način na koji timovi mogu biti pozvani na sve događaje u ESL Pro Touru", postoje neka pitanja na koja bi ESL mora odgovoriti kada dođe vrijeme za distribuciju pozivnica i mjesta za regije, koji su također nije postavljen po regiji.

Zapratite nas na TikToku za mnoštvo zabavnog gejming sadržaja i izgradite s nama najveću hrvatsku Discord zajednicu!

*naslovna fotografija: ESL

  • Kopirano u međuspremnik