G2 m4niac: "Nastavit ćemo raditi istim tempom. Ne smijemo biti zadovoljni samo jednim trofejom."

G2 m4niac: "Nastavit ćemo raditi istim tempom. Ne smijemo biti zadovoljni samo jednim trofejom."

Matija Vandek | 01/03/2023 15:42
  • Kopirano u međuspremnik

Popričali smo s m4niacom, hrvatskim R6S menadžerom koji je osvojio Six Invitational s G2 Esportsom.

Nedavno je završen Six Invitational 2023, najveći Rainbow Six: Siege turnir vrijedan 3 milijuna dolara koji se igrao u Montrealu. Prestižni turnir osvojio je G2 Esports čiji je menadžer Hrvat Luka "m4niac" Matijević. 

G2 je ovogodišnji Invitational osvojio na nevjerojatan način. Europska ekipa je izgubila prvi meč u doigravanju čime je otišla u lower-bracket, a tamo je G2 uzeo čak 6 mečeva zaredom i porazio brazilski w7m esports u finalu. Igrač G2-a, 19-godišnji Benjamin "Benjamaster" Dereli oborio je rekord za najviše killova na Six Invitationalu, a pritom je osvojio i nagradu za MVP-a cijelog turnira. 

 

title

O cijelom uspjehu, a i priči koja je dovela do Six Invitationala, popričali smo upravo s m4niacom. 

Pozdrav, m4niacU kolovozu prošle godine potpisao si za G2 Esports. Možeš li nam ukratko reći čime si se prije bavio u esportu i što te dovelo do pozicije R6 team menadžera u G2-u?


"Prije G2 sam htio biti pro otkad znam za sebe. Igrao sam CoD4, CSGO, Overwatch i onda VALORANT, na dosta visokoj regionalnoj, ali nikad na visokoj internacionalnoj razini. Također sam radio kao komentator i manager u Valiance/CR4ZY-u nekih 6 godina što je dodatno iskustvo koje mi je pomoglo da dođem u G2."


Možeš li nam objasniti što točno radiš kao R6 team menadžer?


"Jako je opširan posao i svaki dan je drugačiji što mi jako odgovara jer nisam fan statične okoline. Prioritet mi je performans ekipe, da igrači imaju sve šta im treba kako bi igrali na najvišoj mogućoj razini te da su razgovori unutar ekipe produktivni i nisu toksični. Definiram ciljeve za ekipu i na koji način ćemo ih ostvariti. Koordiniram sve zahtjeve od sponzora i partnera, a pored toga imam i jako puno dnevnih administrativnih zadataka."

title

Drugi stage europske lige loše je krenuo za G2, ali je ekipa uspjela pobijediti posljednja četiri meča i osigurati mjesto na berlinskom Majoru. Kakav je bio pristup ekipe u tom drugom stageu, jeste li uopće vjerovali da možete osigurati Major?


"Mislim da nitko nije očekivao da ćemo se kvalificirati za Berlin Major nakon užasnog starta. Imali smo 3 IGL-a u timu i konstantno su bili clashevi ideja. Promjena koja nas je najvjerojatnije spasila je da damo potpunu kontrolu IGL-anja CTZN-u, a Alem4o je preuzeo ulogu secondary shotcallera. Prano nije najbolje vodio ekipu pod pritiskom pa nije imao toliko veliku ulogu. Nakon toga je ekipa bila puno bolja, iako i dalje nismo računali na Major i u svaki match smo ulazili bez pritiska. Iskreno, mislim da nitko od nas u ekipi nije vjerovao da ćemo se kvalificirati."


Na berlinskom Majoru ostvarili ste solidan top 8 rezultat. Završili ste prvi u grupi s FaZe Clanom, ali vas je u četvrtfinalu u dvije mape u dva nesretna overtimea porazio budući prvak KOI (tadašnji Rogue). Kako je taj poraz utjecao na ekipu?


"Nije pretjerano negativno utjecao jer smo već znali da mjenjamo Pranoa. Veliki fokus smo stavili na to da se ekipa osjeća ugodno i da se zabave na stageu jer pod pritiskom nismo nikad dobro igrali i to se vidjelo protiv KOI-ja."


Uoči trećeg stagea europske lige, Prana je zamjenio Blurr, a u tim je došao trener Fabian, dvostruki Six Invitational prvak. S tim promjenama u sastavu završili ste na 7. mjestu u europskoj ligi i propustili ste finski Major. Što se dogodilo?


"Stage 3 je bio period prilagodbe i nismo imali velika očekivanja na početku jer smo komplet mjenjali pristup ekipi i povećali smo koliko sati ekipa igra dnevno. Fabian i Blurr su trebali vremena da uđu u strukturu ekipe. Blurr kao support igrač mora jako detaljno razumijeti svaku strategiju da bi mogao pomoći ekipi, a Fabian se morao upoznati s igračima i usavršiti pristup kao trener jer je prvi put na toj poziciji."


Kako je Fabian utjecao na ekipu - i na serveru i van servera?


"Na početku mu je bilo teško jer kao trener nemaš toliko dobar pregled kao igrači dok igraju, pogotovo u Siegeu. Nakon što se uhodao, počeo je primjenjivati rutinu kakvu je on imao kao igrač koji je osvojio dva SI naslova. Fabian ima champion mentalitet i cilj mu je bio da ostatak ekipe ima identičan pristup kao i on. To znači da je ekipa na apsolutno prvom prioritetu svakome, da ne igraju samo pracceve nego i da igraju ranked i rade na mehanici, da traže načine na koji mogu inovirati u igri i, ono najbitnije, da si svatko međusobno vjeruje."

title

Uoči Six Invitationala, CTZN-a je zamijenio Benja. Je li Danac bio ključ za osvajanje Six Invitationala?


"Benja je pun pogodak i svi mislimo da je hakerčina koliko dobro igra. Komplet je promjenio atmosferu i pristup u igri jer Benja nikad nije zadovoljan i uvijek misli da možemo bolje. Kad bi ekipa bila sretna s practiceom, Benja bi uvijek istaknuo par stvari koje mogu biti još bolje i da ne budemo presretni oko svega jer imamo puno posla. Doveo je mentalitet nekoga tko uvijek traži više od ekipe i sebe i zna da uvijek ima prostora za poboljšati se. Ekipa je upila to i dao je ogromnu motivaciju. Svi igrači su bili ključ jer su posvetili preko 10 sati dnevno svaki dan da bi postali prvaci."


Grupnu fazu ste uspješno prošli, ali u prvom meču doigravanja porazio vas je Wolves, u dva overtimea, kao i KOI u Berlinu. Je li se dogodila neka promjena u načinu igre ili načinu razmišljanja nakon tog poraza, ili ste samo nastavili kao inače?


"Mislim da su većinom bili živci i uvijek je puno teže igrati protiv ekipe protiv koje igrate svake sezone. Ali nervoza plus malo paničarenja je dovelo do lošeg rezultata, ali način na koji se vratio mentalitet ekipe je stvarno iznenađujuć nakon losea protiv Wolvesa."

title

Šest pobjeda u lower bracketu i pobjeda u best-of-5 finalu. Kako je to igrati 7 eliminacijskih mečeva u 5 dana?


"Kad smo ušli u lower bracket, išli smo s mentalitetom match po match sa što manje pritiska moguće. Svaki dan smo radili na sljedećem matchu skoro od jutra do mraka kako bi bili spremni i posvećenost svih, od analitičara, trenera i igrača, je bila ključ zašto smo mogli uopće osvojiti Invitational. Naporno je, ali svi su bili ultra motivirani da pobjede jer je Invitational turnir o kojem sanjaš da ga osvojiš pa nikad nije bio manjak energije."

 

19-godišnji Benja osvojio je svoj debitantni Six Invitational i oborio je rekord za najviše killova na jednom Invitationalu. Je li pokazivao nervozu prije velikih mečeva ili je bio hladnokrvan kako se svima činilo?


"Benja je po meni kompletan igrač. Uvijek zna da može bolje i uvijek gura cijelu ekipu da budu bolji. Veliki upitnik nakon što smo doveli Benju u team je bio kako će se ponašati na najvećem stageu. Teško je predvidjeti takve stvari i za mlade igrače zna biti ogromna nervoza i samim time puno lošiji nastup nego online. Benja nije imao najbolje turnire prije Invitationala tako da smo znali da postoji taj rizik. Sve nas je iznenadio koliko lik igra chill i koliko je miran u jako stresnim rundama. Mislim da nismo mogli bolji transfer napraviti od ovog."

 

title

Do sljedećeg Invitationala G2 se može hvaliti titulom aktualnog Six Invitational prvaka. Hoćete li podignuti čekić i sljedeće godine?


"Teško je reći jer ima jako puno do sljedećeg turnira. Znam da imamo champion ekipu, ali treba nastaviti raditi istim tempom kao i prije Invitationala da ostanemo na vrhu. Ne smijemo biti zadovoljni samo jednim trofejom."

m4niac je osvojio svoj debitantni Six Invitational, a nadamo se da će dovesti i još trofeja u G2. Sljedeći turnir na kojem će se m4niacova ekipa natjecati je Europe League 2023 - Stage 1 koji počinje već za dva tjedna. Najbolje tri ekipe iz prvog stagea europske lige kvalificirat će se na prvi Major sezone koji će se igrati u Kopenhagenu. 

Zapratite nas na TikToku za mnoštvo zabavnog gejming sadržaja i izgradite s nama najveću hrvatsku Discord zajednicu! 

*naslovna fotografija: Ubisoft @ericananmalay

 

  • Kopirano u međuspremnik